WELKOM





Laatst bijgewerkt :  8 januari 2024

In de streek Kai-Mbaku (Democratische Republiek Congo) was het dichtstbijzijnde ziekenhuis ver afgelegen. Vele mensen, vooral zwangere vrouwen en baby´s stierven voor zij in het ziekenhuis aankwamen. In 2005 bezochten wijlen deken Jozef Dessein en pater Martin Mvibudulu de streek. Onder de indruk van de gezondheidsproblematiek en het contact met de lokale bevolking engageerde Jozef Dessein zich om een klein lokaal ziekenhuis uit te bouwen. Na zijn overlijden werd dit werk verder gezet door pater Martin, leden van de familie Dessein en heel wat vrijwilligers. Uit dankbaarheid voor zijn betrokkenheid en inzet, werd het project sinds zijn overlijden naar hem genoemd (Medisch Centrum Dessein).

Met deze site willen wij het verhaal van dit ziekenhuis brengen en tonen hoe steun en engagement een mooi project helpen uitbouwen.

 Bezoek aan het ziekenhuis in Zimba – augustus 2023

Om het werk van het project van het Medisch Centrum Jozef Dessein in Congo op te volgen en zo nodig bij te sturen verbleef pater Martin  terug in D.R. Congo van 25 juli tot 12 september 2023. Gedurende 10 dagen (van 02 tot 11 augustus) bezocht hij het medisch Centrum Josef Dessein in Zimba, en sprak met het personeel, de patiënten, de leden van de gezondheidscommissie en de inwoners van de regio die beroep doen op de diensten van deze instelling. Ook bezocht hij de infrastructuren en de lopende projecten.

Hier volgt zijn verslag waaruit eens te meer blijkt dat ons ziekenhuisproject een echte meerwaarde is voor de streek, maar er blijven heel wat uitdagingen.

    1. STATUS VAN DE INFRASTRUCTUUR

Over het algemeen is de infrastructuur goed onderhouden door de  drie medewerkers die zorgen voor de netheid van de gebouwen: het ziekenhuis en de hele omgeving was erg schoon.

De patiënten en vooral hun families die voor hen komen zorgen beginnen stilaan te beseffen dat zij ook moeten zorgen voor de netheid van hun omgeving. Er worden minder plastiek zakken die ze hebben gebruikt gemakkelijk op de grond weggegooid. Het bewustmakingswerk op dit niveau begint vruchten te dragen.

De bomen en bloemen die de afgelopen jaren werden geplant om te  zorgen voor een groenere omgeving, schaduw en frisse lucht rondom het ziekenhuis, groeien op en bieden meer en meer bescherming tegen de zon als het erg warm is.

 

A.                      Toestand van de gebouwen

 

1.  Hoofdgebouw:  

In 2022  werden er onderhoudswerken gefinancierd met eigen middelen van het ziekenhuis: de buitenmuren van het hoofdgebouw werden geschilderd met een zandcement mengeling. Van binnenuit werd ook het schilderwerk van de operatiekamer en de verloskamer vernieuwd.

De bevallingskamer en de wachtzaal ervan zijn dit jaar geschilderd: de twee kamers zijn zeer schoon en aangenaam om te bezoeken. In de bevallingskamer zijn alle materialen zeer mooi op hun plaats geklasseerd.

De laboruimte ziet er heel mooi en ordelijk uit. Die bestaat uit 2 kamers : een wachtkamer waar ook de bloedafname gebeurt en een technische kamer met alle werkmaterialen waar het bloed wordt geanalyseerd. De nieuwe microscoop werkt perfect. De laborant vertelde in een interview dat zij in Zimba onderzoeken doen die de andere medische centra in de streek niet kunnen doen, door gebrek aan financiële middelen en goede apparaten.

Zoals het is gebleken uit het verslag van vorig jaar, is er nood  aan een opfrissing van het schilderwerk van de patiëntenkamers en de gemeenschappelijke binnenruimtes zoals de wachtkamer, behandelkamer, gangen, depot en receptie. De verf degradeert immers snel door de vochtigheid. Daarom zal volgende keer gewerkt wordt met een mengsel van verf en zandcement.  We plannen dit afhankelijk van de budgetten, gedeeltelijk voor 2024.

Ondertussen zijn er 2 kleine projecten lopende in het hoofdgebouw die het ziekenhuis met eigen middelen bekostigt :

 (1) Het maken van 2 houtenkasten bestemd voor de bevallingszaal.

(2) Het maken van 1 bed voor de bloedafname in de wachtzaal van de labo.

2.  Gebouw pediatrie/kraamzorg en administratiekantoor dokter/manager:

Dit tweede grote gebouw is goed onderhouden maar ook hier moeten de muren geschilderd worden. De bedden, matrassen en kasten staan er nog altijd en worden goed gebruikt.

3.  De apotheek:

Ze zag er nog altijd goed uit qua hygiëne, netheid en conservering medicatie. Alles staat goed ingedeeld in de schappen, de kamer is voorzien van airconditioning. Ook hier weer nood aan schilderwerk. Eens de nieuwe apotheek klaar is zal het oud gebouw omgevormd worden naar extra ziekenkamers.

4.  Het keukengebouw:

De keuken wordt goed gebruikt en lijkt  beter onderhouden dan vorig jaar qua hygiëne en netheid. En dit heeft te maken met onderlinge controle onder gebruikers (families).

Maar net als bij veel andere gebouwen is het nodig om te schilderen met zandcement mengsel om de muren te beschermen tegen regenwater en vochtigheid.

 

5.  Het mortuarium:

De kamer voor het houden van de doden is goed onderhouden en wordt niet veel gebruikt omdat er gelukkig niet veel overledenen zijn geweest om op te baren.

 

6.  De dokterswoning :

De woning zag er nog heel mooi uit en is goed onderhouden. De tuin vol bloemen en fruitbomen zoals ananas, bananen, sinaasappel en mangobomen is ook goed onderhouden. We hebben zelfs wat bananen gegeten uit die bomen. De water- en elektriciteitsvoorziening is er autonoom, dankzij de uitvoering van het zonnepanelenproject 2021. Begin januari 2023 werd het  systeem van de dokterswoning getroffen door de bliksem omdat er bij de installatie ervan geen bliksemafleider voorzien was. Gelukkig bestaat dit wel in het medisch centrum J. Dessein. Anders ging ook het hele medisch centrum getroffen zijn! Dat heeft drie maanden geduurd om dit te herstellen. Gedurende heel die periode was er geen elektriciteit in de woning van de dokter en dit was niet gemakkelijk om in die omstandigheden te kunnen leven.  

Ook hier hetzelfde verhaal : de muren van dat gebouw moeten geschilderd worden met een zandcement mengeling voor de duurzaamheid.

 

7.  Het multifunctionele gebouw.

Dankzij de financiële inspanningen van de gezondheidscommissie en de kleine investeringen van het ziekenhuis is er een houten gebouw van 15 bij 10 meter neergezet. Het steuncomité in België financierde de aankoop van platen voor het dak.  Het Comité de santé en het medisch centrum hebben extra inspanningen gedaan: ramen en deuren zijn reeds geplaatst. In september hebben zij de grond gecementeerd en een vijftigtal plastiekstoelen gekocht. (Eventueel kunnen ze  die stoelen verhuren aan derden om inkomsten te boeken). Het gebouw heeft een kleine en een grote ruimte. De kleine ruimte wordt gebruikt als bureau van het comité de santé en de grote als vergaderzaal (bij gelegenheid ook als bezinningsplaats). Momenteel ontbreken tafels en enkele kasten. Ze vragen daarom het Belgisch Comité om hen te helpen planken te kopen en uiteindelijk tafels en kasten te laten maken.

 

8.  Personeelswoningen en toiletgebouwen:  

De in 2022 zes gebouwde houten huisjes voor een deel van het  personeel en hun familie zijn ook goed onderhouden, mooi en uitgerust met meubels (bedden, matrassen en tafels) en elektriciteit via een eigen zonnepaneel. Ook de drie sanitair blokken met douche en toilet zijn onderhouden volgens de gemaakte afspraken.  Alle huisjes zijn bezet en elk gezin heeft een afzonderlijke keuken gebouwd. Sinds we deze huisjes hebben kan een groot deel van het personeel dichter bij hun werkplek te wonen en vlotter beschikbaar te zijn wanneer het ziekenhuis hen nodig heeft.

Maar er komen klachten van de bewoners: er zijn lekken in de muren die te maken hebben met het samenstellen van de planken, die ipv de één boven de andere werden geplaatst, zijn de één naast de andere gelegd. Dat maakt dat wanneer het regent,  het regenwater kan doorlopen van buiten tussen twee planken naar binnen. Zij zijn op zoek naar mogelijke oplossingen. Toch is men over het algemeen  tevreden met die huisjes.

9. Circulatie tussen de gebouwen :

Er blijft een praktisch probleem dat al vorig jaar gesignaleerd werd : het is wenselijk om overdekte trottoirs te bouwen die de  ziekenhuisgebouwen met elkaar verbinden. Op dit moment is het echt miserie voor de gezinnen als het regent: ze hebben veel moeite om heen en weer te gaan tussen de gebouwen en de keuken.

 

B.                     Landbouwproject:

Om de afhankelijkheid van externe financiëring te verminderen  heeft het medisch centrum J. Dessein, met de steun van het comité J. Dessein in België, in 2023  een landbouw project opgestart. Er werd een hectare grond gehuurd en er werden uien gezaaid om door te verkopen. Er werden materialen, buizen en een waterpomp gekocht voor de uitvoering van het project. Daarbij is ook iemand tewerkgesteld om het werk op te volgen (water geven…) tot aan de oogst. Er werd ook een huisje gebouwd waarin de oogst kan gestockeerd worden, in afwachting van het gepaste moment voor de verkoop. Zo’n zaaicampagne kan tot twee keer per jaar gebeuren. Hoewel de uien goed groeiden is de eerste oogstperiode tegenvallen : de opbrengst was heel laag, waarschijnlijk doordat het zaaigoed van slechte kwaliteit was.  In ieder geval wordt het project voortgezet in 2024  aangezien de grootste investeringskosten gedaan zijn.

    2. STATUS VAN DE APPARATUUR

 

    1. Apparaten in de operatiekamer en laboratoriumapparatuur:

Zijn in goede staat. De nieuwe echografietoestel en microscoop aangekocht in 2023 presteren erg goed: zowel de arts als de laborant zijn er zeer tevreden mee.

               2. Computers, printers en internet

De computers voor de informatisering van het beheersysteem van het ziekenhuis waren reeds geïnstalleerd, maar hebben nooit zo goed gewerkt zoals verwacht. Slechts 2 op 5 computers werken goed (die van de dokter en van de manager).  Na alle pogingen om de andere computers te herstellen of te configureren heeft de ingenieur vastgesteld dat ze een te zwakke capaciteit hebben en niet kunnen beantwoorden op de verwachtingen. En dit heeft de opleiding van het personeel afgeremd. In 2023 werd met steun van sympathisanten uit Belgiê terug een container met materiaal opgestuurd waaronder enkele nieuwe computers .We hopen dat de informaticaproblemen hiermee opgelost raken.

Overigens werkt het Internet over het algemeen goed.  Af en toe zijn er wel verbindingsproblemen als er te weinig zon is en de batterijen moeten gespaard worden voor het ziekenhuis, of als het aan het regenen is.

               3. Elektriciteit en watervoorziening :

De zonnepanelen en hun batterijen werken goed en blijven in goede staat.

Als er minder zon is wordt er bijgesprongen met generatoren.

De twee generatoren (mazout en benzine) werken nog. De motorpomp werkt nog en moet regelmatig onderhouden worden. In het regenseizoen wordt die minder gebruikt dankzij het gebruik van het regenwater.

               4. Meubilair :

De tafels, stoelen, bedden en kasten verzonden vanuit België in 2016 maar ook de ter plekke opgemaakte bedden, de onlangs aangekochte lockers (kastjes) voor het bewaren van de gebruiksvoorwerpen van de patiënten en hun families en de nieuwe plastiekstoelen zijn er nog en bewijzen  goede diensten.

Met de container zijn er nog wat extra stoelen, matrassen en kasten opgestuurd en die zijn goed aangekomen. Ook werden er 4 ziekenbedden (uit een in juni verkocht rusthuis van Scheut in Luik) mee opgestuurd.

               5.Eigen vervoer van het ziekenhuis:

De auto rijdt erg goed en bewijst veel diensten. Ze wordt ook zeer goed onderhouden dankzij de goede expertise van onze chauffeur-mecanicien. Deze auto wordt ook niet gebruikt tijdens het hele regenseizoen vanwege de slechte staat van de wegen. In die periode gebruikt men de nieuwe motorfiets van het ziekenhuis die in 2023 werd aangekocht.   Deze rijdt goed en wordt ook goed onderhouden. De tweede auto die vroeger werd gebruikt voor het moeilijker transport (van ondermeer bouwmaterialen) is definitief buiten dienst. Dat is problematisch voor het vervolg : voor bv. halen van cement in de stad of zand voor de schilderwerken moet men 5 km verder gaan tot aan de rivier. Aangezien er in Zimba geen enkel ander vervoer is en eventueel inhuren van extern transport duur is en onberekenbaar zal een andere tweedehandsauto worden aangekocht in 2024. Dat wordt een serieuze uitgave(geschat op 7000€)  waarvoor financiering zal worden gezocht, maar is noodzakelijk als we de andere wagen die dient voor personenvervoer en ziekenwagen zoveel mogelijk willen sparen.      

     3. ALGEMENE WERKING VAN HET ZIEKENHUIS

1.      Huidige personeelssituatie:
Op dit moment zijn er in totaal 21 personeelsleden, waaronder verplegend personeel (9) en apothekeres (1), verantwoordelijke depot medicamenten (1), onderhoudspersoneel  (3), chauffeur (1), conciërge (1), de laborant (1), de receptioniste (1) en de manager   (1). Plus 1 verpleegster in opleiding en 1 stagiair-arts. Deze twee laatsten zijn er maar voorlopig. De chauffeur die vorig jaar ernstig ziek is geweest en leed aan een niet gekende diabetes (suikerziekte) met ontwikkelen van een serieuze voetwonde is genezen. Hij werkt terug normaal, dankzij de financiële tussenkomst van het Comité Jozef Dessein, waarvoor het medisch centrum en hijzelf heel dankbaar zijn.

 We streven ernaar om uiteindelijk alle personeel erkend te krijgen door de Congolese staat, zodat ze een loon van de staat ontvangen. Hiervoor zijn dossiers ingediend, maar dit gaat traag.

Tot nu toe ontvangen reeds 4 personeelsleden een salaris van de Congolese staat (maandelijks 100$) : verpleegster (1), conciërge (1), vroedvrouw (1) en laborant (1). Vanaf december komen er 3 bij : de apothekeres (1), de hoofd verpleger (1) en de dokter. Dat is alweer een stap vooruit naar financiële zelfstandigheid waardoor wij een groter deel van onze middelen uit het Comité kunnen gebruiken voor de ondersteuning van de werking en minder voor betaling van de lonen van het personeel.

2.      De ziekenhuisactiviteit evolueert goed  

We zien over de voorbije jaren een trage maar gunstige trend in consultaties (eind augustus was de stand 1300 consultaties, 90 bevallingen zonder één geval van moedersterfte, een 100 tal operaties, 250 opnames).

Wat daarbij opvalt is dat de grote meerderheid van de opgenomen patiënten uit het buitenland (Congo-Brazzaville) blijft komen. De uitleg daarvan zijn de goede zorgen die men krijgt in Zimba. Dat kan je duidelijk horen in de interviews die pater Martin gemaakt heeft. Dit is echt aanmoedigend. Wij mogen er fier op zijn.

3.      Samenwerking met het comité de santé:

Over het algemeen verloopt de samenwerking tussen het medisch centrum J. Dessein en het comité de santé behoorlijk, maar er zijn toch punten van verbetering. Er wordt verwacht van het comité dat het de brug en verbindingsinstantie is tussen de bevolking en het medisch centrum en onder meer vragen vanuit de bevolking moet overbrengen, maar dit gebeurt maar beperkt, waarschijnlijk omdat het niet in de cultuur zit om dit schriftelijk te doen. Ook was afgesproken dat zij gingen mee instaan voor het onderhoud van de omgeving en dit gebeurt niet. Ook werd afgesproken dat de leden van het comité aan gunstiger voorwaarden kunnen beroep doen op het ziekenhuis (betalen onder meer geen consultatie en lagere prijs bij hospitalisatie), maar het blijkt dat sommige leden slechte betalers zijn. Pater Martin heeft het comité hierop aangesproken en gevraagd dat dit dringend in orde wordt gebracht, zo niet zal men geen verder deel mogen uitmaken van het comité.

4.      Samenwerking met het bisdom (Bureau Diocésain des Oeuvres Médicales):

De begeleiding verloopt prima. Het medisch centrum krijgt veel steun en ondersteuning van het bisdom. Zij krijgen vier keer per jaar de inspectie van het bisdom, wonen vormingssessies bij die aangeboden en gefinancierd zijn door het bisdom. De medicamenten worden altijd in het bisdom gekocht, en deze zijn duur maar van zeer goede kwaliteit…

Het bisdom blijft een zeer gewaardeerd luisterend oor voor het medisch centrum J. Dessein.

5.      Ondersteuning van de staat (zone de santé):

Een tegenstelling van het bisdom. Men brengt nauwelijks bezoek aan het medisch centrum: verwaarloosde inspectiebezoeken, zonder planning… Enige positief gegeven is dus de langzaam op gang komende loonsubsidie voor het personeel.

 

Opgemaakt op 03.11.2023

Door Pater Martin Mvibudulu

-------------------------------------------------------------------------------

Bezoek aan het ziekenhuis in Zimba – september 2022

Om het werk van het project van het Medisch Centrum Jozef Dessein in Congo op te volgen en ervoor te zorgen dat het normaal functioneert verbleef pater Martin terug in D.R. Congo van 16 augustus tot 16 september 2022.

Gedurende 7 dagen (van 30 augustus tot 5 september) bezocht hij het medisch Centrum Josef Dessein in Zimba, en sprak met het personeel, de patiënten, de leden van de gezondheidscommissie en de inwoners van de regio die profiteren van de diensten van deze instelling. Ook bezocht hij de infrastructuren en de lopende projecten.

Hier volgt zijn verslag waaruit eens te meer blijkt dat ons ziekenhuisproject een echte meerwaarde is voor de streek, maar er blijven heel wat uitdagingen.

We danken de vele mensen hier in België die elk jaar dit project blijven steunen en we hopen dat we verder mogen rekenen op hun solidariteit.

 

1. STATUS VAN DE INFRASTRUCTUUR

Over het algemeen is de infrastructuur goed onderhouden door de  drie medewerkers die zorgen voor de netheid van de gebouwen (het schoonmaken van de kamers en kantoren wordt elke dag gedaan door twee vrouwen  en het schoonmaken van  de binnenplaats en rondom de gebouwen, het wieden en het maaien van het gras wordt gedaan door de 'oppervlaktetechnicus', een jonge man). Kortom, het ziekenhuis en de hele omgeving was erg schoon.

Maar er moet worden opgemerkt dat het schoonhouden van deze omgeving een grote uitdaging blijft, omdat de patiënten en vooral hun families die voor hen komen zorgen, niet gewend zijn om de netheid van hun omgeving te waarborgen. Families van patiënten gooien plastiek zakken die ze hebben gebruikt gemakkelijk op de grond weg, ook al zijn daarvoor bakken voorzien. Er is dus veel bewustmakingswerk dat we op dit niveau proberen te doen .

De afgelopen jaren zijn heel wat bomen en bloemen geplant, die zorgen voor een groenere omgeving, schaduw en frisse lucht rondom het ziekenhuis, vooral als de zon volop schijnt en het erg warm is.

    Toestand van de gebouwen

(1) Hoofdgebouw:  Er werden onderhoudswerken gefinancierd met eigen middelen van het ziekenhuis . De buitenmuren van het hoofdgebouw werden geschilderd met een zandcement mengeling . Dit geeft een nieuw gezicht aan dit gebouw en bovenal zijn de muren nu beter beschermd tegen stof maar ook tegen regenwater wat zorgt voor veel vuil en vocht.

Tevens  werd ook het schilderwerk van de operatiekamer en de verloskamer vernieuwd. Deze twee kamers zijn zeer schoon en aangenaam om te bezoeken.

Maar er is dringend behoefte aan vernieuwing van het schilderwerk van de patiëntenkamers en de gemeenschappelijke binnenruimtes zoals de wachtkamer, behandelkamer en receptie.

(2) Gebouw pediatrie/kraamzorg en administratiekantoor dokter/manager: dit tweede grote gebouw is eveneens goed onderhouden. Het is ook het gemakkelijkst te onderhouden omdat het is gebouwd naar modernere normen.

(3)De apotheek: zag er ook goed uit qua hygiëne, netheid en conservering

medicatie. Alles staat goed ingedeeld in de schappen, de kamer is voorzien van airconditioning.
Maar twee problemen moeten worden opgelost volgens de aanbevelingen van de diensten van de BDOM (Diocesan Office of Medical Works = Bisdom). De apotheek bevindt zich in een deel van het gebouw met technische diensten (o.m. de zonneinstallatie voor elektriciteit) . Dit gebouw ligt niet centraal in het ziekenhuis. Om de apotheek conform de gezondheidsnormen te brengen , moet ze worden verplaatst van de plek waar ze zich bevindt (achter het hoofdgebouw) naar een meer centrale plaats voor de twee grote gebouwen, dat wil zeggen de kraam- en het centrale gebouw, zodat het gebouw voor iedereen zichtbaar is.  Een aantal patiënten of hun families blijken moeite te hebben om de apotheek te vinden om daar hun medicijnen op te halen eens ze een voorschrift gekregen hebben.  Indien een nieuw gebouw voor de apotheek wordt opgericht zou de huidige apotheekruimte worden omgebouwd tot enkele kamers  voor zieken en hun familie die meer privacy verkiezen.

(4) Het keukengebouw: de keuken wordt goed gebruikt en onderhouden.

Maar net als bij veel andere gebouwen is het nodig om te schilderen met zandcement mengsel om de muren te beschermen tegen regenwater.

Een ander praktisch probleem dat zich stelt is de afstand tussen de verschillende gebouwen. Vooral als het regent, hebben gezinnen moeite om heen en weer te gaan tussen de gebouwen en de keuken. Een mogelijke oplossing is de bouw van overdekte trottoirs die de  ziekenhuisgebouwen met elkaar verbinden. Rond alle gebouwen zouden ook best  trottoirs worden aangelegd want vooral bij regenweer komt er veel vuil binnen in de gebouwen. 

(5) Het mortuarium: de kamer voor het houden van de doden was goed gebouwd, met een bed erin om de overledene op te baren en voldoende zitplaatsen voor de families. 

(6) De dokterswoning is goed onderhouden. Er heerst een prettige sfeer,

met een tuin vol bloemen en fruitbomen zoals ananas, sinaasappelbomen en mangobomen die twee jaar geleden zijn geplant toen het huis in aanbouw was. De water- en elektriciteitsvoorziening is er autonoom, dankzij de uitvoering van het zonnepanelenproject dat pater Martin tijdens zijn verblijf in 2021 onder regie kreeg.

Rond het huis is een trottoir aangelegd.  Een versteviging van het schilderwerk van de fundering werd gedaan met geschuurd cement om deze beter te beschermen tegen regenwater en stof.

(7) Het multifunctionele gebouw.

Dankzij de financiële inspanningen van de gezondheidscommissie en de kleine investeringen van het ziekenhuis is er een houten gebouw van 15 bij 10 meter neergezet. Het steuncomité in België financierde de aankoop van platen voor het dak. Momenteel worden in deze zaal bijeenkomsten met groepen gehouden. Maar het gebouw is nog niet af . De vloer is onverhard, ramen, tafels en stoelen ontbreken. Met de beperkte middelen van het comité en het Centrum kunnen zij niet al deze problemen oplossen. Ze vragen daarom het Belgisch Comité om hen te helpen. De vraag is om  de grond te cementeren, planken te kopen om deuren en ramen te maken en uiteindelijk het pand uit te rusten met enig meubilair (aankoop van 100 plastic stoelen en 10 tafels die ook in het ziekenhuis zullen worden gebruikt). Zelf de kosten voor het schilderwerk op zich kunnen nemen.

(8) Personeelswoningen en toiletgebouwen:  In 2022 werden  6 houten huisjes 

gebouwd voor een deel van het  personeel en hun familie. De huisjes zijn eenvoudig maar mooi en uitgerust met meubels (bedden, matrassen en tafels) en elektriciteit via een eigen zonnepaneel . Er zijn ook drie sanitair blokken met douche en toilet.  In elk van deze blokken bevindt zich een reservoir van 100 liter voor de watervoorziening. Telkens twee families gebruiken het blok en zijn verantwoordelijk voor de netheid en het onderhoud van hun blok. Voor de binnenplaats van de huisjes wordt een soort hut neergezet die zal dienen als plek voor informele ontmoetingen tussen families om hun vriendschapsbanden te versterken.

Deze huisjes stellen een deel van het personeel in staat om dichter bij hun werkplek te wonen en beschikbaar te zijn wanneer het ziekenhuis hen nodig heeft.

Nieuw gebouwde huisjes voor de verpleging

Projecten op wat langere termijn :

Er is vraag om een omheining te voorzien rond het ganse terrein om in de toekomst alle discussies te vermijden over eigendomsstructuur. Men stelt ook vast dat meer mensen in de nabijheid van het ziekenhuis willen wonen omwille van de goede reputatie.

Ook zijn er af en toe bevoorradingsproblemen voor voedsel door de toename van bevolking. De aankoop van een diepvriezer voor bewaren van vlees en vis en dan weer door te verkopen werd besproken, maar dit is geen prioriteit op korte termijn wegens tekort aan middelen.

2. STATUS VAN DE APPARATUUR

(1)  Apparaten in de operatiekamer en laboratoriumapparatuur zijn in goede staat,

werken over het algemeen nog goed. De nieuwe microscoop presteert erg goed en de laborant is er zeer tevreden mee.

De dokter liet ons weten dat het ultrasone apparaat na 7 jaar steeds meer tekenen van  veroudering vertoont: trage opstart, uitvallen tijdens de raadpleging…Dit echotoestel is cruciaal voor het medisch werk en vervanging was dan ook dringend. ( Er werd dan ook nog dit jaar door ons comité een budget voorzien om het echografietoestel te vervangen)

Echografie is een onmisbare hulp bij het onderzoek

(2) Computers, printers en internet

De computers voor de informatisering van het beheersysteem van het ziekenhuis zijn reeds geïnstalleerd. We wachten op de afronding  van het project door de ingenieurs om het uit te voeren en het personeel te leren hoe ze de computer moeten gebruiken. De opleiding van gebruikers in IT was vroeger goed begonnen maar kwam tot stilstand door een storing in het systeem van 3 computers. Hun reparatie/configuratie heeft ook lang geduurd. En toen volgde een periode van intensief werken in het ziekenhuis . En omdat dit de periode is waarin het ziekenhuis het meest  patiënten ontvangt, kreeg de verzorging voorrang op de opleiding. Het vervolg is echter gepland en de informaticus zal van 12 tot 15 november2022  in Zimba zijn om deze opleiding af te ronden en de databases permanent te installeren voor elk personeelslid (manager, dokter, apotheker, receptioniste en DN). Daarna zullen alle computers met elkaar verbonden worden.

Overigens werkt het Internet over het algemeen goed.  Af en toe zijn er wel verbindingsproblemen als er te weinig zon is en de batterijen moeten gespaard worden voor het ziekenhuis.

 

(3)Elektriciteit en watervoorziening :

De zonnepanelen en hun batterijen werken goed en blijven in goede staat.

De lichtkwaliteit in het ziekenhuis is beter geworden doordat de panelen alleen het ziekenhuis bedienen. De oplaadtijd van de batterij is langer geworden. Uiteraard blijven de problemen  als er minder zon is, en moet er dan gewerkt worden met generatoren.

Van de twee generatoren werkt momenteel alleen de benzine. De dieselgenerator wordt nog gerepareerd omdat er een onderdeel vervangen moet worden.

De motorpomp heeft wat onderhoudsproblemen. Gedurende het hele droge seizoen konden we het water niet pompen omdat er geen sleutels waren om deze motorpomp te openen om hem te onderhouden. Ondertussen is dit ook opgelost.

4) Meubilair :

De tafels, stoelen, bedden en kasten verzonden vanuit België in 2016 zijn er nog,

Ze blijven solide en veel diensten bewijzen. De ter plekke opgemaakte bedden en de onlangs aangekochte lockers (kastjes) voor het bewaren van de gebruiksvoorwerpen van de patiënten en hun families zijn van groot nut, omdat ze afgesloten zijn met hangsloten en veilig zijn. Klachten over diefstallen van potten, borden, vorken en dergelijke bestaan ​​niet meer.

(5) De nieuwe auto rijdt erg goed en bewijst veel diensten . Bij deze nieuwe reis werd pater Martin met de auto opgehaald in Kinshasa en meteen werden de in Kinshasa gekochte matrassen vervoerd die bedoeld waren voor de uitrusting van de 6 personeelshuizen. De auto wordt goed onderhouden dankzij de goede expertise van onze chauffeur-monteur. Deze auto wordt ook niet gebruikt tijdens het hele regenseizoen,  vanwege de slechte staat van de wegen. In die periode gebruikt men een motorfiets van het ziekenhuis.  Deze is echter ook sterk verouderd en versleten en kan geen lange afstanden meer aan. Na bespreking van dit verslag werd door ons comité besloten dat dit ook een dringend probleem was dat prioritair moest worden opgelost en er zal begin 2023 een nieuwe motorfiets worden aangekocht voor het ziekenhuis.

De oude auto staat er nog steeds en wordt gebruikt voor kleine verplaatsingen.

 

 3. ALGEMENE WERKING VAN HET ZIEKENHUIS

(1) Huidige personeelssituatie:

Op dit moment zijn er in totaal 19 personeelsleden, waaronder verplegend (inclusief dokter en directeur Nursing) personeel (9), apotheker (1), onderhoudspersoneel  (3), chauffeur (1), conciërge (1),  dagelijkse opvolging van de uitvoering van de werkers (1), de laborant (1), de receptioniste (1) en de manager   (1).

Als we alleen rekening moeten houden met de productiviteit van het J. Dessein Ziekenhuiscentrum, dat wil zeggen het percentage van de eigen inkomsten van het Centrum, is er op het eerste zicht een teveel aan medisch personeel.

Het voordeel dat we hebben met dit relatief grote personeelsbestand is echter dat het werk efficiënt is omdat het personeel voldoende tijd neemt om uit te rusten en af te wisselen met hun werk thuis op het veld.  Er zijn dus 2 groepen met elk een overeenkomstige vergoeding.

(1) We hebben mensen die fulltime werken.

Dit zijn de dokter, de Directeur Nursing, de hoofdverpleegkundige, de laborant, de chauffeur, de conciërge, de receptioniste, de apotheker, het onderhoudspersoneel en de manager.

(2) Al het andere medische personeel wisselt om de twee dagen af.

Dat wil zeggen, ze komen twee dagen werken en de volgende twee dagen gaan ze aan het werk op het land.

 

Momenteel ontvangen reeds 4 personeelsleden een salaris van de Congolese staat (maandelijks 100$) : verpleegster (1), conciërge (1), vroedvrouw (1) en laborant (1). Alle anderen, inclusief de dokter, wachten nog steeds op hun erkenning maar alle vereiste dossiers zijn ingediend. Op financieel gebied is er een transparant beheer van alle inkomsten en uitgaven in overleg met het personeel. De verloning gebeurt volgens een onderling afgesproken verdeling die iedereen een aanvaardbaar loon geeft.

Op termijn hopen we dat het grootste deel van de salarissen via dit systeem zal worden betaald wat aan ons comité zal toelaten om de financiële middelen meer te oriënteren op de apparatuur en infrastructuur van het ziekenhuis. Momenteel moet ons comité toch een zware loonkost van bijna 10.000 € per jaar dragen en de structurele ondersteuning door ons comité blijft voorlopig onmisbaar.

NB. Eén van de personeelsleden (de chauffeur) werd dit jaar ernstig ziek en bleek te lijden aan een niet gekende diabetes (suikerziekte) met ontwikkelen van een serieuze voetwonde. Hij moest worden getransfereerd naar een referentieziekenhuis in Kangu – 120 km  van Zimba, waar hij enkele maanden zou verblijven. Zijn toestand evolueerde gunstig maar het regenseizoen met moeilijk transport (via de moto!) maakten een verlengd verblijf noodzakelijk. Uiteindelijk kon hij pas half januari terugkeren naar Zimba.

 

 

(2) De ziekenhuisactiviteit evolueert goed :

We zien over de voorbije jaren een trage maar gunstige trend in consultaties en ziekenhuisopnames. Het aantal bevallingen blijft vrij stabiel met zonder maternale sterfte. De kindersterfte is laag.

Enkele kerncijfers van de werking in 2022 :

Consultaties : 1690

Opnames : 353

Prenatale consultaties : 101

Bevallingen : 88 – moedersterfte : 0

Operaties : 141


JANUARI 2022:  NIEUWS UIT ZIMBA

We brengen hier graag de laatste info over ons ziekenhuis in Zimba.

In de voorbije weken werden de eerste Corona patiënten opgenomen in het ziekenhuis, wat grote ongerustheid gaf want de middelen zijn natuurlijk veel beperkter dan bij ons om met dit soort problemen om te gaan. We maakten ons vooral veel zorgen rond de noodzakelijke isolatie. Maar tot nu toe valt het gelukkig mee : men heeft vrij snel testmateriaal gekregen en het aantal patiënten is niet toegenomen. Hopelijk blijft dit zo.

We kregen ondertussen ook het jaarverslag van de ziekenzorg in het voorbije jaar. De activiteiten blijven vrij stabiel :  zo’n 1500 mensen kwamen op consultatie, een kleine 300 werden opgenomen, er waren een honderdtal bevallingen.  Achter elk van deze cijfers staat een mens die hulp nodig had, een familie in angst, een gezin dat afhing van een goede afloop , een eigen verhaal…

In de voorbije maanden is er ook alweer heel wat werk verzet voor de verdere uitbouw van het ziekenhuis. We zijn gestart met de bouw van 6 kleine huisjes waar een deel van de verpleging en hun familie kan logeren tijdens de werk shifts in het ziekenhuis. Dit is bedoeld voor die medewerkers die op vrij grote afstand wonen wat maakt dat ze tijdrovende verplaatsingen moeten maken tussen het ziekenhuis en hun dorp. Dat gaf toch regelmatig problemen dat mensen te laat kwamen op hun werk of er niet geraakten door de slechte toestand van de wegen. Uiteraard was dit niet ideaal voor de patiëntenzorg. De huisjes die we bouwen zijn bescheiden van opzet, in hout met noodzakelijk meubilair en een kleine installatie voor elektriciteit met zonnepaneel en batterij. De ruwbouw is af, voor de uitrusting zijn we nog op zoek naar sponsorgeld. Naast de blijvende steun die we krijgen van onze donateurs hebben we ook al 2 keer een belangrijke steun gekregen van de organisatie Oever, die projecten van religieuzen ondersteunt. We hopen ook dit jaar ondersteuning te krijgen.


Start bouw huisjes voor verplegenden    

Naast dit bouwproject zijn er nog andere initiatieven geweest. Zo werd er een klein mortuarium gebouwd, zodat familie van overledenen op een rustige manier kan afscheid nemen (voordien bleven de overledenen liggen op de kamer, vaak samen met andere patiënten wat uiteraard emotioneel verliep). Ook werd er dank zij steun van de gemeente Wevelgem een nieuwe microscoop gekocht voor het labo.

 

MEI 2021 - NIEUWS UIT ZIMBA

Ondertussen is er al weer bijna een half jaar voorbij en worstelt de wereld nog steeds met de Coronaproblematiek. In de Westerse landen is er hoop door de vaccins, de realiteit in Derde wereldlanden is helemaal anders.

Congo lijkt niet zo zwaar getroffen door de ziekte, al is de vraag natuurlijk steeds in hoeverre men echt betrouwbare gezondheidscijfers heeft in een land met nauwelijks middelen en een slecht functionerende organisatie op alle gebied.

De goede werking van een ziekenhuis zoals ons centrum Jozef Dessein maakt dan ook een groot verschil voor de lokale bevolking. En dat wordt blijkbaar naar waarde geschat. Pater Martin was onlangs terug in Congo en werd samen met de verantwoordelijke arts,  dr Jean uitgenodigd bij de minister van volksgezondheid van de provincie Kongo-Centraal om na te denken over een verdere samenwerking met de overheid omwille van de kwaliteit van het ziekenhuis. Dat is toch wel een opsteker!

Dit jaar werd opnieuw gewerkt aan de verbetering van de algemene infrastructuur. Dank zij giften van onze donateurs en enkele projecten o.m. bij de gemeente Wevelgem en Menen kon nieuwe informatica apparatuur worden geïnstalleerd zodat boekhouding, patiëntendossiers beter kunnen worden beheerd. Daarnaast kregen de verschillende gebouwen in het ziekenhuis een eigen kleine installatie voor zonne-energie met opslag op een batterij zodat ze autonoom voorzien in elektriciteit. Door de groei van het ziekenhuis was de oorspronkelijke installatie te klein geworden om alle gebouwen te voorzien. Ook kreeg elk gebouw een regenwateropvang zodat in het natte seizoen minder drinkwater moet worden opgepompt wat een besparing in de kosten moet opleveren. De aanlevering van het nodige materiaal bleek overigens een zware klus door de zeer slechte staat van de wegen. De auto die we vorig jaar hebben kunnen leveren heeft daarbij goede diensten bewezen, want er was geen enkele transporteur om het traject naar Zimba te doen met zijn vrachtwagen. Eens te meer geldt in DR Congo de aloude wet : trek uw plan…

Voor foto's klik hier

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

MEI 2021: BEZOEK AAN HET CENTRUM DOOR
                  PATER MARTIN


1. INFRASTRUCTUUR
Over het algemeen is de infrastructuur goed onderhouden. Er zijn drie personen die zorgen voor de netheid van de gebouwen (dagelijks schoonmaken van kamers en kantoren, schoonmaken van de buitenruimtes: de binnenplaats en rondom de gebouwen, onkruid wieden en dit alles gebeurt elke dag . Kortom, het ziekenhuis en de omgeving zijn erg schoon. De omgeving is groen: de bomen en bloemen die de afgelopen jaren zijn geplant, zijn gegroeid en hebben de omgeving mooier gemaakt en beginnen het ziekenhuis ook schaduw en frisse lucht te geven, vooral als de zon fel schijnt . Alle apparaten in de operatiekamer, computers, echografie, laboratoriumapparatuur zijn in goede staat en werken, ook de nieuwe koelkast in het lab. De medicijnen zijn goed gearchiveerd in de schappen van de apotheek die goed is geklimatiseerd en schoon is. Wat betreft de elektriciteitsvoorziening : de zonnepanelen en hun batterijen werken goed en blijven in goede staat. Nu ze geen stroom meer hoeven te leveren aan de vier huizen die onlangs voorzien zijn van eigen zonnepanelen dankzij een project van Oever (dokterswoning, chauffeurswoning, directie nursing en laboratoriumassistent) is de lichtkwaliteit in het ziekenhuis verbeterd. De gebruikstijd van de batterij is langer geworden. Van de twee generatoren werkt momenteel alleen de benzine. De diesel wordt gerepareerd omdat er een onderdeel vervangen moet worden.De oude motorpomp heeft wat problemen, maar wordt vaak gerepareerd door een monteur uit Kitsaku, een nabijgelegen dorp en vandaag is het volledig gerepareerd en werkt het prima. Ondanks deze sporadische moeilijkheden wordt het centrum continu goed voorzien van water. Het doktershuis is nu zelf goed voorzien van water en elektriciteit, na de uitvoering van het zonnepanelenproject onder leiding van pater Martin tijdens zijn verblijf. De computers voor de automatisering van het ziekenhuismanagementsysteem zijn reeds geïnstalleerd. We wachten op de afronding van het  project door de ingenieurs die aangepaste IT programma’s moeten installeren en het personeel leren de computer te gebruiken. Besloten is dat er een computer komt bij de receptie, bij de apotheek, bij het laboratorium, bij de beheerder en bij de directie nursing. Allen worden met elkaar verbonden met de computer bij de arts. De printer was ook geïnstalleerd en werkte heel goed totdat de inkt op was en de cartridges opnieuw moesten worden gevuld. Er was een probleem met de code die moet worden gebruikt. Maar dit is tijdelijk opgelost door technici die dit hebben gedecodeerd. Toch blijkt dat dit probleem aanhoudt. We stellen vast dat moderne printers een veel gecompliceerder systeem hebben en men in Congo moeite heeft om hiermee te werken, daar men gewend is om met veel eenvoudiger printers te werken. We gaan dus ter plaatse nog een eenvoudige printer moeten kopen. Het internet werkt over het algemeen goed. In ieder geval beter bij het nieuwe bedrijf dan bij het oude. En als er een technisch probleem is, grijpt het bedrijf relatief snel in. De nieuwe auto rijdt zeer goed en doet veel dienst. Da auto was zeer goed onderhouden. Maar omdat er veel verplaatsingen nodig geweest zijn op slechte wegen voor het transport van materialen die in Tshela waren gestrand, is er toch schade geweest aan de carrosserie en waren de banden beschadigd. Dit zorgde voor veel kosten. De oude auto staat er nog. Hij moet nog steeds ter plaatse diensten verlenen. Men vermijdt nu om met de nieuwe auto alle soorten transport te doen zoals vroeger met de oude auto gebeurde , om te voorkomen dat er te veel slijtage zou optreden.  Daarom hebben we, na overleg met de chauffeur-monteur en de raad van bestuur, besloten om de oude auto weer in omloop te brengen door de ontbrekende onderdelen aan te schaffen. Vandaag is de oude auto weer operationeel.


Plannen voor de nabije toekomst

Na al deze observaties met betrekking tot de infrastructuur van het ziekenhuis, zijn er nog een aantal ingrepen nodig op korte termijn  om het onderhoud en de duurzaamheid van onze infrastructuur te waarborgen.

1) De vernieuwing van het schilderwerken van het grote gebouw, de apotheek en de keuken. Het gaat om het schilderen van de binnenkant van de muren en de ziekenkamers, de buitenmuren van de keuken en de apotheek.

2) Omheining van het perceel van het ziekenhuis om het te beveiligen en duidelijke grenzen te stellen aan andere eigenaren.

3) Afronding van het computersysteemproject van het ziekenhuis, na goedkeuring van de aan ons verzonden specificaties.

4) Aanschaffen van een nieuwe printer

2. Algemene werking van het Medisch centrum
Ziekenhuisbezoek blijft hoog. Mei is een van de drukke maanden voor het ziekenhuis. Er waren een groot aantal ambulante patiënten en geïnterneerden. Er was leven in het ziekenhuis. Ik vond het ook belangrijk dat patiënten en hun families momenten van vermaak en ontspanning kunnen hebben, terwijl ze naar de televisie kunnen kijken die voor hen beschikbaar is in de gang, buiten het grote gebouw. In die zin kunnen ze nieuws, films of andere programma's bekijken. Het versoepelt hun verblijf in het ziekenhuis. Het vernieuwde laboratorium en twee verloskamers bieden betere arbeidsomstandigheden. Het is goed geventileerd en er is voldoende ruimte. De verantwoordelijken voor deze dienst zijn er erg blij mee. Het is erg prettig om deze ruimtes te bezoeken. De operatiekamer is altijd even schoon als gewoonlijk. Alles staat op zijn plaats. Het is goed voorzien van airconditioning en goed verlicht. De resultaten van de activiteiten voor het jaar 2020 zijn positief: niet veel sterfgevallen en nog minder kindersterfte.


18-11-2020 : Verslag Zoomoverleg dr. Jean,
                     Martin, Herman, Kristina




1. Coronaproblematiek :
   2 zones in provincie niet aangetast – geen gevallen in Zimba  wel opleiding
   gevolgd. Belangrijke  economische weerslag : geen grensverkeer meer
   mogelijk. Mensen kunnen geen lokale handel voeren : geen geld – weinig
   beroep doen op ziekenhuis.

2. Ziekenhuisactiviteit : cfr (1) :
   Nu slappe periode : van januari tot juni  beste periode.
   Inbreng financieel van comité is nu zeer belangrijk voor lonen.
   Gestionair is ondertussen vervangen maar door minder opgeleid lokaal
   iemand: vertraging in rapporteringen naar ons.

3. Stand van zaken infrastruktuur :
    3.1) Gebouwen  en elektriciteit :
           er zijn er nu meer dan voorzien (huis dokter, huis chauffeur,
           huis personeel, huis directeur verpleging). Daardoor is
           elektriciteitsvoorziening onvoldoende en geregeld onderbrekingen.
           To do : Grote installatie alleen voor kliniek voorzien en aparte kleine
                       installaties zonnepanelen per gebouw .
          Jean : offertes aanvragen in Congo (nieuw transport zonnepanelen etc.
                     vanuit België is niet haalbaar).

   3.2)  Watervoorziening  werkt maar …
            1ste pomp onderaan het systeem moet veel werken en zou slijtage
            tekenen vertonen. Op termijn vervanging voorzien. Bovendien hoog
            brandstofverbruik. Wekelijks 5000l = 15+15l brandstof voor de 2 pompen.
            Er wordt nog onvoldoende gebruik gemaakt van
            regenwaterrecuperatie : enkel aan hoofdgebouw zijn regengoten met
           opvangreservoir.
           
To do : Afvoergoten en wateropvang voorzien op alle gebouwen.
                       Afleiden naar 1 centrale regenput is waarschijnlijk te duur.
                       Beter per gebouw reservoirs voorzien.
          Jean : offertes aanvragen.

   3.3)   Huis dokter : nood aan aanleg van trottoir rond het huis om infiltratie
           van regenwater vanuit bodem in fundering en muren tegen te gaan.
           Jean : offerte vragen.

   3.4)  Matrassen
           1ste lading die met container kwam : slijtage van bovenste laag.
           Om hygienische redenen is overtrek nodig – Jean bekijkt (van leder?) .
           Overrtrekken die recent werden opgestuurd waren ok : afwasbaar maar
           verkeerde kleur – mensen houden niet van wit !

Nieuwe projecten  :

1) Informatisering ziekenhuis :
    In België aankoop materiaal (PC’s, scantoestel). Project ingediend in Wevelgem.
    Nood aan opleiding van personeel--- was voorzien in Congo maar IT’er die dit
    ging doen moet van 120 km ver komen, kon alleen in het weekend – interfereert
    met werkschema en vrije dag van personeel. Wordt onderhandeld door Jean.

2) Opzetten van kippen /varkenskwekerij voor verkoop eieren en vlees :
    Is een courante en noodzakelijke praktijk in Congo om ziekenhuis structurele
    bijverdienste te bezorgen. Concept wordt uitgewerkt en dan begroting te
    bespreken.


EIND 2019 - EEN NIEUWE ZIEKENWAGEN



Eind 2019 kregen we een nieuwe uitdaging voorgeschoteld  : we moesten een nieuwe auto kopen voor ons project in Zimba .

Zimba ligt zeer geïsoleerd en er zijn weinig transportmogelijkheden. Beroep doen op externen is daardoor onzeker en duur. Het ziekenhuis beschikte daarom over een eigen wagen die een 6 tal jaar geleden tweedehands gekocht is. Door de slechte  staat van de wegen en het moeten gebruiken van de wagen voor aanleveren van zwaar materiaal voor de bouw van het ziekenhuis, is er veel slijtage opgetreden en waren er hoge onderhoudskosten. De auto was nu niet meer bruikbaar en het ziekenhuis had daardoor een belangrijk logistiek probleem dat we moesten oplossen.

Omdat de kwaliteit van auto’s die in Congo zelf worden aangeboden vaak ondermaats is, hebben we gekozen voor  een wagen hier in België die geschikt is voor ziekenvervoer en aangepast is voor slecht terrein. Koen Desender uit Zedelgem is een bevriende garagist die ons project al lang kent en steunt. Hij heeft ruime ervaring met auto’s voor Afrika en is vertrouwd  met Afrikaanse wegen. Hij heeft ervoor gezorgd  dat de auto in prima  conditie is. De auto gaat op 22 juli op de boot naar Boma in DR Congo en vandaar naar het ziekenhuis in Zimba.

De aankoop van deze auto is ondermeer mogelijk gemaakt door een flinke ondersteuning die we kregen van onze talrijke donateurs, als antwoord op een brief die we hen begin 2020 hebben geschreven. Bedankt voor jullie steun!. 
 
2019: KERSTCONERT
Vrijdag 20 december 2019 was er in de kerk van Slypskapelle een kerstconcert ten voordele van het medisch centrum Jozef Dessein in Congo. Verschillende muziekverenigingen hielpen hieraan mee.
Voor het destijds gepubliceerde artikel klik hier.


2019: REIS VAN PATER MARTIN NAAR CONGO
Alweer is er een werkjaar voorbij. In ons ziekenhuisproject  in Zimba werden opnieuw heel wat zaken gerealiseerd. Er werd een keuken gebouwd die moet toelaten om voor de zieken, het personeel en families van zieken in betere omstandigheden te koken. Dit verloopt nog steeds op de meest eenvoudige manier : koken op een houtvuur, maar men zit nu tenminste droog. Het gebouw heeft voor de medewerkers ook een aparte eet- en vergaderruimte. Er gebeurden een aantal verbeterwerken aan de binnenstructuur van de materniteit en het labo om te voldoen aan de nieuwe normen die de overheid stelt. Een belangrijk project dit jaar was de bouw van een huis voor de dokter en zijn familie. Een aanvaardbare huisvesting voor de arts is een belangrijk gegeven om zijn permanentie te verzekeren en een indirecte wijze van honorering van het feit dat hij dag in dag uit ter plaatse beschikbaar is voor de patiënten. Deze woning zal het ook mogelijk maken  om in de toekomst, bezoekers aan het ziekenhuisproject, op een behoorlijke wijze te logeren. Tegen eind van dit jaar moet het huis klaar zijn. Daarmee zal de basisinfrastructuur die we voor het ziekenhuis gepland hadden volledig gerealiseerd zijn. We blijven het ziekenhuis verder ook op andere manieren structureel ondersteunen, onder meer door betaling van een deel van de lonen van het personeel en door bij te dragen in een aantal vaste kosten zoals : belastingen opgelegd door de Congolese  overheid, interne- en transportkosten. Het blijft voor onze kleine groep van vrijwilligers een serieuze uitdaging om daar de nodige middelen voor te vinden. En het stopt natuurlijk nooit. Dit jaar waren er veel onvoorziene herstelkosten aan de auto van het project die echt afgeleefd is. Vervanging zal op korte termijn noodzakelijk zijn, en dit wordt terug een zware financiële dobber. Maar gelukkig levert het werk in het ziekenhuis resultaten op die mogen gezien zijn. Zo waren er in het voorbije jaar 100 bevallingen zonder sterfte . Daarmee werd één van de belangrijkste doelstellingen van bij de start van het project gehaald, want zwanger worden in Congo is, door gebrek aan beschikbare zorgen, voor veel vrouwen en hun kind een levensbedreigende situatie. Het project werd deze zomer terug door pater Martin en enkele West-Vlaamse vrienden bezocht. Nadien brachten ze, over wat ze gezien hadden, een zeer positief verslag uit. Dat toont aan dat de medische zorg, die we vanuit ons centrum aan de bevolking kunnen aanbieden, zeer zinvol is. Dat motiveert ons dubbel om ons, niettegenstaande de zeer moeilijke politieke en socio-economische toestand, voor dit project verder te blijven inzetten.

Voor een film van de reis klik hier

2018: REIS VAN PATER MARTIN NAAR CONGO
Van 30 juli tot 30 augustus 2018 ging pater Martin opnieuw naar Congo.
Voor een verslag van de reis  klik hier 
Voor een overzicht van de meest recent uitgevoerde werken, klik hier


2017: BEZOEK VAN PATER MARTIN AAN CONGO

Van 31 juli t.e.m. 20 augustus 2017 ging pater Martin naar Congo.

Voor een verslag klik hier  - Voor foto´s klik hier
Voor filmpjes die tijdens de reis werden genomen klik hier



2017 : INFOAVOND MISSIECOMITE DADIZELE

Zaterdag 7 oktober 2017 organiseerde het missiecomité Dadizele een informatieavond ten voordele van het Medisch Centrum Jozef Dessein.

Voor een overzicht klik hier

Ook langs deze weg wordt iedereen bedankt voor de goed geslaagde infoavond. Dank aan de goede sprekers Herman, Steven en Geert, maar vooral dank aan de familie Dessein-Dewitte voor de opmerkelijke inzet. De betrokkenheid van heel de familie was zeer duidelijk.

2017 : Op 14 juli werd in Zimba een drieling geboren
Lees meer .,.

 
2016: op 14 juni kreeg het comité bezoek van dr. Courtejoie Jacques en zijn naaste medewerker Roger Mabiala.
Lees meer ...
 

Voor de verslagen van : Februari 2017, November 2016, Maart 2016, Januari 2016, November 2015, September 2015 en Eerste 3 maanden na opening
zie "RAPPORTEN"